Subscribe to Zinmag Tribune
Subscribe to Zinmag Tribune
Subscribe to Zinmag Tribune by mail

Ερχονται οι πρώτες 72.000 απολύσεις!

1:26 μ.μ. Αναρτήθηκε από ΕΥΟΣΜΑΝ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Υπ’ ατμόν, αναμένοντας να παραλάβουν το φύλλο απόλυσής τους, βρίσκονται πάνω από 72.000 υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου που υπηρετούν σήμερα στον δημόσιο τομέα και τις δημοτικές επιχειρήσεις που καταργούνται ή αλλάζουν νομική μορφή.
Στην πλειοψηφία τους (57.000) πρόκειται για εργαζόμενους
των οποίων οι συμβάσεις μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου με το Προεδρικό Διάταγμα 164/2000 του Προκόπη Παυλόπουλου.
Οι υπόλοιποι που ανέρχονται σε περίπου 15.000 απασχολούνται στις δημοτικές επιχειρήσεις που κατεβάζουν, στο σύνολό τους, ρολά, καθώς θεωρούνται ιδιαίτερα ζημιογόνες και οι δήμοι έχουν κλείσει κάθε κρουνό επιχορήγησης της λειτουργίας τους.
Ετσι το προσωπικό τους που δεν έχει ήδη απορροφηθεί μέσω της ρύθμισης Παυλόπουλου, στις κεντρικές υπηρεσίες του οικείου δήμου, οδεύει μαθηματικά προς την πόρτα της εξόδου.
Και οι δύο κατηγορίες υπαλλήλων δεν προστατεύονται από την ομπρέλα της μονιμότητας (άρθρο 103 παρ. 8 του Συντάγματος) που αφορά αποκλειστικά και μόνο τους μόνιμους συναδέλφους τους.
Η ειδοποιός διαφορά, μεταξύ τους είναι ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις που αποτελούσαν επί χρόνια πεδία ρουσφετολογικών διορισμών, έχουν προσληφθεί εκτός της διαδικασίας του ΑΣΕΠ.
Κάτι που γνωρίζουν στην κυβέρνηση, υπουργοί της οποίας θεωρούν εύκολη διαδικασία την απομάκρυνσή τους, από τη στιγμή μάλιστα που ο φορέας όπου απασχολούνται βάζει οσονούπω λουκέτο ή βρίσκεται υπό καθεστώς εξυγίανσης.
Για τους υπαλλήλους που τακτοποιήθηκαν εργασιακά, μετά από ομηρία πολλών ετών από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με το Π.Δ. Παυλόπουλου το ξεκαθάρισμα θα γίνει με την κατάργηση των θέσεων που σήμερα κατέχουν, μέσω της αλλαγής των οργανογραμμάτων των υπηρεσιών που ανήκουν.
Σε απλά Ελληνικά, από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει θέση γι’ αυτούς και είναι αδύνατη η μετακίνησή τους σε άλλη υπηρεσία, τότε η απόλυσή τους θα θεωρείται δεδομένη, χωρίς η πράξη αυτή να έρχεται σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία.
Μιλώντας στον "Α.Τ." ο Πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Θέμις Μπαλασσόπουλος που θυσίασε την κομματική του ιδιότητα, προκειμένου να υπερασπισθεί τα κεκτημένα των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόνισε ότι: "Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με μια ολομέτωπη επίθεση από την Τρόικα και την κυβέρνηση".
Ο ίδιος φέρεται αποφασισμένος να μην κάνει ούτε βήμα πίσω στην απόφασή του για «πανστρατιά των δημοτικών υπαλλήλων κατά των αντιεργατικών νόμων της κυβέρνησης και κυρίως αυτών που αφορούν τις απολύσεις εργαζομένων στους ΟΤΑ».
Την ίδια ώρα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών οι δήμοι της χώρας επιβαρύνονται με τις ασφαλιστικές εισφορές των δημάρχων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Τις συγκεκριμένες εισφορές μέχρι τώρα τις κατέβαλλαν οι φορείς όπου οργανικά ανήκουν.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποδυναμώνει περαιτέρω τα ήδη ισχνά οικονομικά των δήμων, οι οποίοι έχουν φορτωθεί με αρμοδιότητες που δεν μπορούν να ασκήσουν, λόγω και της έλλειψης των απαραιτήτων -συνοδευτικών- κονδυλίων.
You can leave a response, or trackback from your own site.

1 Response to "Ερχονται οι πρώτες 72.000 απολύσεις!"

Δημοσίευση σχολίου

ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ-ΕΝΣΗΜΑ